Els panells de control dels serveis d'hostatjament web son els programes que ens permeten interactuar amb el nostre servidor per dur a terme funcions bàsiques com crear comptes cde correu electrònic, llistes de correu, gestionar els filtres antispam, el servidor FTP, intal·lar scrips, etc.
A calbasi.net usem el Cpanel, que és possiblement el millor tècnicament i també el més estès. Però és soft propietari, i per tant cal estar a l'aguait de com evolucionen les alternatives "lliures".
De panells de controsl lliures n'hi ha una pila, com de privatius (Plesk, etc.), però els dos que em semblen més madurs (funcionals) son el ISPconfig i el Virtualmin.
ISPconfig
L'ISPconfig és un soft activament desenvolupat, del que fa poc s'ha alliberat la versió estable de la nova "gamma" 3.x (reescrita de nou, i que suposarà una millora respecte a les versions 2.x, que son les que estan més esteses a dia d'avui).
A diferencia del Virtualmin, que veurem més endevant, l'ISPconfig no te una versió lliure i una de pagament, sinó que únicament te una versió lliure. Això a mi em sembla especuialment interessant, perquè totes les funcionalitats estan disponibles pels usuaris de soft lliure.
Però entre els problemes principals que hi trobo hi ha el fet de no poder importar comptes de Cpanel, el que dificulta molt la migració. Un altre punt de valoració negatiu és la documentació (deficient i, en la versió 3, inexistent) i la manca de versió demo per poder fer proves a la nova versió 3 (si que existeix a la versió 2, i a la 3 es pot solventar mitjançant imatges virtualitzades, com aquesta a VMware.
Virtualmin
El Virtualmin és una mena de "capa" del soft d'administració de sistemes linux Webmin. I pe rtant, igual que l'Usermin, aprofita tota la potència d'aquest i li afegeix algunes funcionalitats noves.
Dona la impressió de no estar tant activament desenvolupat com l'ISPconfig, però això suposo que fa referència a aquest mòdul en qüestió, el Webmin, perquè Virtualmin està activament desenvolupat. Hi ha també algun error en la "promoció2, com per exemple errors amb el servidor que hostatja la seva web demo (no sé si estaran resolts ara mateix, però no ho estaven en el moment d'escriure aquest article).
Hi ha dugues versions, la lliure i la professional, de pagament, i en la que la diferència és la disposició d'algunes funcionalitats i també el portar incorporades, de sèrie, funcionalitats com la integració del phpmyadmin, que es pot fer també a la versió lliure, però de forma maanual.
D'altra banda Webmin permet importar comptes de Cpanel.