Encara no tinc massa clar si el microblogging te una utilitat massa pràctica, igual que altres serveis de la xarxa "social" com facebook, delicious, etc. per a un ús personal (a part de l'evident de perdre el temps). Al final tots tenen alguns trets en comú com son:
et fan perdre més temps del que tens
et sobresaturen d'informació i contribueixen a sobresaturar d'informació la xarxa...
Sobre això segon, avui en dia es dona la paradoxa de què tenim mitjans per comunicar-nos amb l'altra punta de món però el problema no és de manca d'informació, sinó d'excès, o, dientho a la inversa, de manca de receptors d'informació... El tema de la informació està sobresaturat i/o patim el risc de virtualitzar cada cop més la nostra vida en detriment de la que vivim amb els 5 sentits... Sense anar més lluny aquest hivern el Montseny ha estat molt nevat i jo casi que no l'he vist (ja no dic acostar-me a la neu...).
Però, com totes les coses, si el seu ús està tant extès (i en procés d'extensió), per algo serà. Està clar que te una faceta lúdica, que és la majoritària, però també pot tenir un ús més "professional", que és el que m'interessa a mi...
Avui parlaré de www.identi.ca, que és un servei de microblogging (tipus Twitter, per entendre'ns) amb una diferència, està basat en software lliure (www.status.net) i tot en ell és més "lliure": segueix les especificacions de OpenMicroBlogging, els continuguts estan sota llicència creative commons, etc.
Una de les característiques més originals, i menys implementades en altres serveis similars, és la capacitat d'escriure (i rebre notificacions) des de un servei de MI de la xarxa jabber (és a dir, que inclou gtalk). Això és pràctic per estar al dia de les novetats dels grups i persones als que estàs subscrit, però també facilita la vida alhora de donar-li contingut al microblog, o de seguir "converses".
A drupal, a on hi ha un mòdul dissenyat per gestionar microblogs com Twitter i també Identi.ca ens pot servir per incorporar aquesta mena de contingut breu, que no encaixa amb una notícia / post, però que pot ser interessant pels usuaris de la web. Una fòrmula és incloure el contingut via el mòdul Agregator.
Si voleu una comparativa entre els diferents serveis de microbloggins:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_micro-blogging_services
Entre altres avantatges respecte al Twitter:
Està traduït al català
Permet alimentar-lo via MI (jabber)
Permet reenviar els escrits a Twitter
També te desaventatges, com el fet de ser menys conegut, el no tenir opcions de privacitat (filtrar el seguidors dels teus posts), però jo diria que son poca cosa comparada amb el seu potencial.