Drupal o Wordpress? Què és millor per projectes complexos? El cas de CiviCRM

L'altre dia vaig escriure un missatge a un client que valorava aquesta opció, que, retocat, us transcric aquí:

M'agradaria donar-te algunes referències a la conversa que vam tenir l'altre dia sobre la conveniència d'usar drupal o wordpress com a entorn del CiviCRM.

Com et vaig comentar, aquesta tria, a priori, hauria de ser una tria amb criteris de conveniència TÈCNICA (a part dels econòmics, que en aquest cas no crec que divergeixin gaire).

Tant per Drupal com per Wordpress, que son programari de llarg recorregut i us, hi ha sempre un ecosistema de proveïdors, etc. tant internacionalment com a casa nostra. Per tant no hi ha cap carència o manca de suport per qualsevol de les dugues opcions que trieu.

Llavors, quines son les diferències entre Drupal o Wordpress en el que respecta al CiviCRM?

1. Drupal és la plataforma que usen els desenvolupadors del core del CiviCRM

La primera és que malgrat que el CiviCRM és pot muntar en 4 gestors de contingut diferents, Drupal, Wordpress, Joomla i un derivat (fork) de Drupal, el seu desenvolupament, nativament, es fa amb Drupal. Drupal és la plataforma que usen els desenvolupadors del core del CiviCRM, i amb d'ell extreuen les "maneres de fer", etc. Això ho podeu legir a la pròpia documentació oficial:

https://docs.civicrm.org/dev/en/latest/basics/skills/

"Drupal is favored by most CiviCRM developers and CiviCRM actually borrows many development practices from the project, so learning Drupal is a good place to start if you are unsure."

I, per a mostra un botó, la mateixa web de CiviCRM està feta amb Drupal :-)

Però és que aquesta decisió, o preferència, dels desenvolupadors del CiviCRM no és banal o aleatòria. Drupal te algunes característiques que el fan adequat per projectes de certa complexitat o flexibilitat.

2. Drupal és una eina menys "determinada".

És més com una navalla suïssa, el que ens dona la flexibilitat per adaptar-la a projectes complexos, perquè igual que un lego, muntem les peces com ens calen. A Wordpress també hi ha aquesta opció, però mai al nivell que et permet drupal, que nativament te part d'aquestes eines integrades amb el seu core (concretament el mòdul de Views). Per contra Wordpress presenta uns productes més acabats per finalitats específiques: una web d'una empresa, amb unes seccions més o menys típiques i unes funcionalitats més tancades que Drupal, i en això està la seva virtud, perquè amb relativa facilitat es pot muntar una web senzilla, i amb més esforç una de complexitat mitjana (com per exemple d'ecommerce usant el seu mòdul Woocommerce). Però quan més ens apartem de necessitats standard, més presents es fan les seves limitacions respecte el que, per disseny, Drupal facilita.

Com a desenvolupador jo, igual que probablement la gent de CiviCRM, preferim usar una eina que sabem que no tindrà un topall, una corba d'esforç alta a mesura que ens allunyem de les funcionalitats més standards.

I aquí cal entendre que la vostra organització no té una web "senzilla", que també la té, sinó que darrera d'aquesta web es vertebra una part complexa que és la integració entre la web i l'espina dorsal de la gestió de l'organització, que és el CiviCRM (la base de dades que gestiona les col·legiacions, i les funcionalitats que se'n deriven: registres de
certificadors energètics, de pagaments de les quotes col·legials, de pèrits judicials, accés a les ofertes de feina de la borsa de treball, actualització de dades personals i professionals pels mateixos col·legiats des de la web, butlletins adreçats a col·lectius segons la info. actualitzada de la bbdd, formularis d'inscripció a events que es poden restringir a col·legiats, etc.).

Els apartats estàtics de la web, o fins i tot les notícies, no son el pinyol de la qüestió. El repte és que la web, quan reconeix un usuari que és col·legiat i està al dia dels pagaments, li permeti fer a ell, i a ningú altre, un certificat amb les quotes col·legials que ha pagat l'exercici anterior, per presentar-les on correspongui. O que li deixi accedir a les ofertes de treball que es publiquen a la web, per part, directament, de les empreses ofertants; ofertes que els usuaris no
col·legiats o els col·legiats morosos no voran en la seva integritat.

Tota aquesta interrelació és la que hem anat bastint durant uns quants anys, perquè l'eina ens ho ha permès, sabent que tenim l'eina que millor ho permet. És la base del servei que s'ofereix als usuaris de la web. I a més a més és feina que ja tenim feta. No cal que tornem a inventar la roda ;-) Només hem de traspassar-la a una versió nova de drupal (de drupal 7 a la 9, perquè desde drupal 8 els canvis a versions superiors son ja bastant automàtics, el que fa que la versió 10 que es
publicarà en pocs mesos, sigui a la que actualitzarem la nostra 9, sense gaire esforç).

Llavors, atenent a tot això, que ens ofereix Wordpress? Per fer la comparació, ara usem una furgoneta industrial per fer els repartiments, que ja coneixem i sabem que és fiable, i volem usar un cotxe esportiu? Per què? Perquè algú en algun concensionari només ven cotxes esportius? O perquè hem llegit en una revista de vehicles particulars que és  descapotable? Hi ha moltes empreses, i sobretot dissenyadors, que usen wordpress no per les seves característiques tècniques, sinó simplement perquè és factible que algú amb pocs coneixements informàtics desenvolupi una web bonica. Però en el nostre cas aquest enfoc, d'atendre limitacions i renunciar a funcionalitat, no te gaire sentit: no ens cal només una web bonica (i això ho podem resoldre amb uns dissenyadors creatius, perquè qualsevol disseny es pot implementar tant a drupal com a wordpress), ens cal sobretot un sistema professional que doni resposta a les funcionalitats que vertebren les tasques administratives del col·legi. En aquest sentit, possiblement fins i tot la part de visats es podria desenvolupar amb drupal!

I respecte a la part visual, un parell d'exemples de webs fetes amb Drupal:

Pinterest (un look més actual)
https://www.drupal.org/case-study/pinterest-for-business

Universitat d'Oxford (un look més institucional)
https://www.drupal.org/case-study/university-of-oxford

3. Drupal és programari lliure i tots els seus mòduls ho son, i tenen un sistema integrat de seguretat.

Amb Drupal tots els mòduls que trobes a la seva web, que son milers:
https://www.drupal.org/project/project_module

son programari lliure, i per tant gratuïts. I com que el codi és públic, el sistema de publicació és uniforme a drupal.org la integració entre ells acostuma a ser molt millor que els mòduls de wordpress, que en bona part (sobretot alguns dels més populars) son de pagament, i no sempre tenen bona integració entre ells.

I llavors, com que els mòduls més populars, de pagament, els desenvolupen empreses que no els alliberen com a programari lliure, trobes casos com el de la recent desaparició del mòdul més popular per fer formularis, Caldera Forms:

https://calderaforms.com/2022/04/caldera-forms-closure/

Això a Drupal, com a Linux, és impossible, perquè si el/s desenvolupador/s d'algun dels mòduls de drupal ho deixa estar, altres agafaran el relleu (no son els desenvolupadors del mòdul qui en tenen la exclusivitat, sinó drupal.org) o en faran un fork si no els satisfà com funciona. Aquest és un element que li dona fiabilitat i, pels desenvolupadors de drupal, la tranquil·litat de no trobar portes tancades, sinó "llibertat" a tot l'ecosistema.

Per tant, una altra dels avantatges de drupal versus wordpress és la solidesa del seu model de llicència lliure i integració entre tota la comunitat de desenvolupadors.

4. Multilingüe.

Drupal te la funcionalitat, molt potent, multilingüe al Core. Wordpress no, tot i que s'hi pot arribar via mòduls contribuïts, no és tant consistent com la de Drupal

5. Seguretat.

La web del col·legi te una munió de dades personals i sensibles. Wordpress te el rècord en hackejos (em penso que el 74% dels hackejos de webs son de Wordpress). De fet l'altre dia en una reunió de desenvolupadors els de Wordpress feien la broma que la seva feina és només la d'arreglar webs "petades". Una mica com la broma que feien antigament els tècnics que mantenien Windows vs els de Linux, que deixaven de tenir feina en muntar un linux perquè no havien de posar antivirus ni netejar equips infectats. L'estadística segurament és matisable, perquè també hi ha més webs amb Wordpress que en Drupal, però a totes les comparatives d'internet que volgueu consultar la seguretat sortirà com a punt fort de drupal ;-)

6. Disseny.

Si haguéssim d'usar una plantilla standard, aquí wordpress guanya per golejada, perquè aquesta és una de les seves especialitats. I és el que fa que molts dissenyadors triïn WP per fer les seves webs, perquè son webs senzilles amb una plantilla xula, que només retocaran una mica per adaptar-la a les especifitats del client. Aquestes deuen ser la immensa majoria de webs en Wordpress.

Però en el vostre cas, si el disseny és un disseny a mida, que cal traslladar desde zero, tant se val fer-ho amb WP o amb Drupal.

A. Referències de tercers.

I, perquè tingueu algunes referències externes, que podeu trobar ràpidament en una cerca per Internet:

https://civicrm.org/blog/farhadkhan/wordpress-or-drupal-which-cms-shoul…

"While WordPress is the most popular CMS in the world and is the most user-friendly, in our experience working with associations, Drupal is the CMS that we recommend to all our clients because of the complex needs and sensitive data used by associations.

Keep reading to learn more about how Drupal differs from Wordpress and why we feel Drupal is the better fit for associations to create a high-performing, long-lasting and secure website for your complex and sensitive data."

https://civicrm.stackexchange.com/questions/15038/best-platform-for-a-n…

"As we started to use Civi more though, it became quickly apparent that we couldn't  do many of the things in Wordpress that we'd like to. The lack of an equivalent to the  Drupal webform module was by far the biggest stumbling block for us (with the views  module coming close behind). The ability to receive webform input directly into CiviCRM was key for us - we wanted volunteers and our clients to be able to input data in a way that Civi's profiles just wouldn't allow if we had stuck with Wordpress.

It was a fair bit of work (and a steep learning curve for me!) for us to transition across to Drupal, but the ecosystem around it and the sheer number of available modules has made it more than worth it. If I was in your position, as a new organisation setting up a new site, I'd go with Drupal in a heartbeat."

Si en busqueu pel vostre compte, probablement aniran en la mateixa línia.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.